Vandaag ligt er dit in de bus, deze kaart. Een verjaardagskaart. Die vierde die ik via de post ontvang. Ook kreeg ik twee persoonlijke telefoontjes waarin live (in meerdere talen) voor mij werd gezongen. Mijn hart sprong op en ik voelde me echt even heel feestelijk en jarig. Een intiem moment tussen twee mensen. Een felicitatie niet aanschouwt door de buitenwereld, een boodschap helemaal voor mij alleen.

Ik was jarig twee dagen terug. Op Facebook ontving ik felicitaties in de comments onder een oud bericht van mij – op mijn tijdlijn kun je namelijk geen berichten plaatsen. Het kwam wat random over: vast heel lief bedoeld, maar voor mij voelde het een tikje leeg. (sorry lieve mensen die het bericht plaatsten).

Dat hele felicitatiegebeuren deed me vooral afvragen waarom veel mensen niet kiezen voor een persoonlijk kanaal: sms, whatsapp, een kaart, een belletje, of vooruit, een bericht via Messenger. Waarom laten (willen?) mensen en public op Facebook aan elkaar laten zien dat ze iemand feliciteren?  Heerst er een sociale felicitatiecontrole?

In Facebook lijken we een excuus te hebben gevonden geen moeite meer te hoeven doen. De moeite van een kaartje kopen in de winkel, een postzegel zoeken, een leuke tekst verzinnen en hem in de brievenbus doen – en op tijd ook nog for crying out loud. Verjaardagen worden tegenwoordig een week vantevoren op Facebook voor je aangekondigd. Tijd zat lijkt mij.

Ben ik een heilige? Allerminst. Ook ik maak me er schuldig aan. Kun je dit lezen als een statement? Jazeker, dat ook. Maar het is ook vooral een statement voor mezelf, om mezelf bij de les te houden. Ik wil me blijven herinneren hoe bevredigend het voelt om die kaart uit te zoeken, de voorpret die ik voel als ik me de glimlach inbeeld als de jarige de kaart in de brievenbus vindt.

De verjaardagskaarten staan te pronken op de schouw. De zorgvuldig gecomponeerde appjes sprankelen nog in mijn telefoon. Het gezongen liedje zingt nog door mijn hoofd. Vooral omdat het onbedoeld in aanwezigheid van mijn collega’s gebeurde. Een moment om niet te vergeten.

Ik ga nu snel deze envelop openmaken. Van wie zou hij zijn?