Hoe kan het dat je je in het ene kledingstuk lekkerder voelt dan in het andere? Waarom kies ik bijvoorbeeld altijd zwart en een vriendin van mij altijd pastel? Ik dacht dat dat met je huidtype te maken had, maar er blijkt ook een andere reden voor te zijn. Een tijdje terug viel alles qua kleding op zijn plek. Het advies dat Mercedes Arnau mij gaf, matchte 100% met wat ik zelf al voor het consult voorspelde wat eruit zou komen. Toeval?

Mercedes Arnau ontmoette ik in 2013 in Spanje tijdens een yogaweek. Ze bleek modevormgeefster van beroep en tevens opgeleid in Feng Shui en de daarbij behorende Nine Star Ki-leer, Chinese Astrologie. Nine Star Ki verklaart jou als persoon op basis van de vijf elementen. Nu heb ik een gezond scepticisme tegenover alles wat zweverig is, maar zo nieuwsgierig als ik was, wilde ik natuurlijk ook wel mijn elementen weten.

Mijn combinatie bleek te bestaan uit 6-Metaal, 2-Aarde en 9-Vuur. Kort samengevat: mijn persoonlijkheid is Metaal, mijn (verborgen) innerlijke ik is Aarde en de eerste indruk die ik weggeef is Vuur. Wat behoorlijk klopt met mijn presentatie aan de wereld:

Ik sta namelijk graag op het podium, waar orde heerst, creëer ik chaos en mensen typeren mij als extravert, zelfverzekerd en passievol. Aldus: mijn element Vuur. Maar eigenlijk ben ik het liefst alleen, gedij ik het best in stilte en maak ik me snel zorgen. Mijn element Aarde. En parallel aan die schijnbare losbandigheid ben ik juist een enorme structuurfreak, kan ik militaristisch doorzetten en ben ik stiekem een stuk minder flexibel dan ik pretendeer te zijn. Aldus, het element Metaal.

Aan die Spaanse zomertafel daar in 2013 schrijft Mercedes mijn elementen op een papiertje, wat ik bij thuiskomst op het prikbord in mijn keuken hang en vervolgens vier jaar lang, tot in 2017, niet meer naar kijk.

Want in die vier jaar gebeurt veel. Ik onderga een zware rugoperatie waar ik met een incomplete dwarslaesie uit wakker word. Een lange fase van herstel en onzekerheid volgt. Uren breng ik alleen door in stilte en hul me in joggingbroeken en onopvallende kleren. Het element ‘Vuur’ staat duidelijk op een waakvlam. Ik maak mezelf het liefst zo onzichtbaar mogelijk. Alle energie stop ik in mijzelf. Vier jaar lang ben ik mijzelf van binnen aan het helen.

Tot in juni 2017, het moment dat ik voel dat ik weer klaar ben voor de buitenwereld. Tijdens het opruimen kom ik het briefje weer tegen op mijn prikbord, en toeval of niet, in dezelfde week is daar het bericht van Mercedes op Facebook: ‘Ik geef imagostijladvies’. Ik twijfel geen moment en we maken een afspraak voor een consult.

Als testje om te zien hoe goed ik mezelf (al) ken en om te testen hoe accuraat die Nine Star Ki-leer is, schrijf ik vlak voor het consult de kleuren en vormen die ik het liefst draag op een briefje:

Mercedes in ik spreken elkaar over Skype en tijdens het consult valt alles op zijn plek: de vormen, kleuren, soorten stoffen, typen halsuitsnijdingen of decolletés, it all makes sense. Sterker nog, de voorspellingen op mijn briefje komen bijna 100% overeen met wat Mercedes mij adviseert op basis van mijn elementen!

Het blijkt dat jezelf kleden hetzelfde is als eten: daar waar je een tekort aan hebt, vul je aan, daar waar het een tandje minder mag, compenseer je. Zo werkt het met Nine Star Ki ook: je vult de elementen aan die je mist en compenseert de elementen die je al hebt. Die hoeveelheid Metaal in mij bijvoorbeeld, die verzacht ik met soepele lijnen en stoffen. En het element Water dat ik mis, dat compenseer ik met de ‘water’kleuren blauw en zwart.

Wat fijn! Het kledingadvies verklaart mijn natuurlijke voorkeur voor zwart, sterker nog: zwart past uitstekend bij mij, en maakt tevens helder waarom die pastelbroek met ‘metallic glans’ nog steeds ongedragen in mijn kledingkast hangt. De zogenaamde miskoop…

Het is prettig te merken dat de Nine Star Ki mijn eigen filosofie bevestigt, namelijk dat trends (quinoa, skinny jeans – whatever) niet leidend zouden moeten zijn voor wat je eet, doet of draagt. Wat goed voor een ander is, is niet per se goed voor jou. Leren luisteren naar je innerlijk is een kunst.

Je innerlijk verzorgen is minstens zo belangrijk als je uiterlijk. Nine Star Ki helpt je om beide te leren kennen, en ze met elkaar te verbinden. Met Mercedes’ kledingconsult matchte ik mijn ‘nieuwe’ binnenkant met mijn buitenkant – een van de mooiste dingen die ik mijzelf in 2017 cadeau deed.

En, over cadeaus gesproken: die pastelkleurige broek, daar heb ik inmiddels die pastelvriendin heel blij mee gemaakt. Want als je weet wat je nodig hebt, wordt geven heel gemakkelijk.