10 METERS OF THINKING – Paul Hughes

Paul Hughes houdt van cirkels, storytelling en van rollen behang. In Ten Meters of Thinking neemt deze TED-speaker je mee in een verhaal dat hij uittekent op 10 meter behang. Is hij aan het einde van de rol, dan rolt hij (letterlijk) het verhaal terug en geeft hij op briljante wijze alles wat hij getekend heeft nieuwe betekenis. Je komt terug bij de bron, het startpunt van je reis. Want dat is wat Hughes doet, hij neemt je mee op reis. En een verdomd mooie.

vraag_inner_outer_questionIn deze masterclass ‘How to weave the world a better place’ ging ik in 4 uur tijd en heel veel (briljante) tekeningen op zoek naar wat voor mij ‘meaningful work’ is. 10 meter papier is teveel om hier te herhalen. Maar deze 4 goed uitlegbare dingen zijn mij bijgebleven:

1 – JE LEERPROCES IS EEN HERHALENDE CIRKEL

Basis van het verhaal vormde een Grote Cirkel (ongewild neuriede ik The Circle of Life). De mentale reis begonnen we als kameel (jawel), veranderden toen in een leeuw, versloegen onderweg de draak (dat schijnt bij ieder goed verhaal te horen, kijk maar naar Star Wars), verdwaalden een keer in de woestijn (‘the heart of every journey is getting lost’) en kwamen uiteindelijk aan bij fase 4: we werden weer kind. Onbevangen en klaar om de wereld (opnieuw) te verkennen. En zo startte je weer bovenaan in de cirkel. Moraal van het verhaal: groeien is een voortdurende cirkelbeweging met voorspelbare stappen.

Ten_Meters_Of_Thinking_1_8002 – DE 4 MANIEREN VAN PROBLEMEN OPLOSSEN

Doe deze even voor jezelf: Teken een haai en een kleine vis. De opdracht: teken hoe je gaat voorkomen dat de haai de vis opeet (je hebt 5 seconden). Hij vroeg aan een stuk of 12 mensen wat ze getekend hadden. Gaandeweg werd duidelijk wat hij wilde aantonen: iedereen gebruikte steeds één van de 4 zelfde oplossingen. Briljant hoe zich dit ontvouwde en zichtbaar werd:

4_manieren_probleem_oplossen_classHier iets duidelijker:4_manieren_probleem_oplossen

  1. Get rid of the problem (‘gooi een net om de haai’)
  2. Law (‘bouw een muur tussen ze in’)
  3. Protect what is important (‘stop het visje in een vissenkom’)
  4. Think up an alternative (‘een sexy vrouwenhaai als afleiding’)

In optie 4 zit de winst voor de toekomst en is het hart van innovatie.

3 – GEEN CIJFERS. MAAR WOORDEN

Zelfs in zijn taalgebruik dwingt Hughes je anders te denken. Hij pleit ook voor een ander vocabulaire om los te breken van oude manieren van denken. In plaats van op een 10-puntsschaal aan te geven hoe betekenisvol (of gelukkigmakend, so to speak) jij jouw huidige werk vindt, vraagt hij je aan te geven welk woord jouw werk het best beschrijft:

Labour / Occupation / Job / Profession / Career / Craft / Vocation / Calling

Waar zit jij? Het mooie was te merken dat mensen na 3 uur masterclass werkelijk een andere taal begonnen te spreken. Wat je zegt, beïnvloedt écht wat je denkt.

4 – HEADS, HEARTS, HANDS

Paul Hughes zegt dat er 3 type netwerken tussen mensen bestaan: Heads, Hearts en Hands. Het netwerk van Handen was tijdens het industriële tijdperk (machines, ambacht). Die tussen Hoofden wat erna kwam en waar we nog deels in zitten (het intellect, ego, IQ). En nu zijn we op weg naar het netwerk van Harten: we willen weer echte connectie met anderen voelen, we vragen ons af hoe we betekenis kunnen vormen. Het gaat niet meer om BIG ideas, maar om CLOSE ideas. Wat doen jij en ik samen?


CONCLUSIE: Was 4 uur te lang of die reis te vaag? Absoluut niet. In presenteren zit de kracht van Ten Meters of Thinking: je bent er voortdurend 100% bij, en denkt alleen maar: oja! Zo voel ik het ook, alleen had ik het nooit die woorden gegeven! Paul is briljant in het vormgeven van complexe gedachten met 1 simpele lijn. Zoals dit, waarin hij stelt dat ‘finding meaningful work an active process’ is:

reactieveactive_800

Hughes wist mijn persoonlijke ontwikkeling te verbinden met die van de (nieuwe) wereld en de toekomst. De geruststellende conclusie voor mijzelf: de draak ben ik niet bang voor en ik zit al in de juiste woestijn, en dat is prettig te weten. Een ding weet ik wel zeker: Mr Hughes heeft absoluut zijn ‘meaningful work’ gevonden.

Op 5 februari 2016 is Ten Meters of Thinking wederom in Pakhuis de Zwijger. Ik zeg: boek.

10 METERS OF THINKING - Paul Hughes
4.5Fantastisch!
Inspirerend
Kwaliteit presentatie
Effectiviteit oefeningen